Inclusief leiderschap

Inclusief leiderschap is uitdagend en ook informele leiders kunnen volop hun bijdrage leveren!

Organiseer deze presentatie of workshop en de aanwezigen krijgen:

  • Inspiratie
  • Inzicht en kennis
  • Toepassingsmogelijkheden voor hun eigen praktijk

Leidraad voor de bijeenkomst is het boek Voorbij het Verschil, het belang van inclusief leiderschap, geschreven door Seba directeur Grethe van Geffen, 2017 nominatie Managementboek van het Jaar, 2018 gepubliceerd in de VS Beyond the Difference. Vanuit dit boek kunnen verschillende thema’s bij de kop worden gepakt waarbij er per keer 2 aan de orde komen (kiezen dus ☺)

 

Het kan gaan om sec een presentatie van 30-45 minuten of een bredere bijeenkomst waarin na de presentatie de aanwezigen in groepen aan de slag gaan. Dit werken wij nader met u als opdrachtgever uit, afhankelijk van het doel van de presentatie, de verwachtingen van de aanwezigen en de gewenste opbrengst.

De thema’s op hoofdlijnen zijn:

  • Wat is eigenlijk inclusie? Wat betekent het voor het dagelijks werk? Na introductie van expertise over dit thema kijken de deelnemers naar hun eigen situatie: wanneer is er wel of geen sprake van inclusie, en hoe zit dat binnen de teams in hun eigen werkomgeving?
  • Kernargumenten voor inclusief leiderschap: hoe komt het toch dat D&I aan de orde van de dag lijken te zijn? inzicht in de bredere context met woord en beeld.
  • Richting geven in een context vol diversiteit en complexiteit: hoe ziet inclusief leiderschap eruit en wat vraagt het van leiders en hun omgeving? Dit thema is het meest relevant voor een publiek dat zelf invloed uitoefent op richting geven.
  • Voorbeeldgedrag: Voorbij het Verschil toont een vijfpuntige ster van inclusief voorbeeldgedrag. Deze presentatie is bij uitstek geschikt ook voor mensen die zelf niet direct manager zijn maar wel willen bijdragen. Na de introductie van deze ster kunnen de deelnemers aan de slag met vragen als: in hoeverre heb ik zelf voorbeeldgedrag rond deze vijf aspecten? Welk van de vijf aspecten zijn het belangrijkst in de eigen werkcontext?
  • Organiseren: het managen van tien kritische succesfactoren is geen sinecure. Inmiddels is er veel ervaring mee opgedaan. Dit thema doet het goed bij alle soorten publiek omdat het zowel praktisch gemaakt kan worden als een analyse kader biedt voor degene die op de stoel zit waar de middelen worden verdeeld. Concrete ideeën en de vraag om de tien factoren te waarderen of te prioriteren (met de grote zaal of in subgroepen) maakt het levendig.

Seba cultuurmanagement bv
Nova Zemblastraat 89
1013RJ Amsterdam

info@seba.nl