Trainingen van Omstander naar Bijstander

In-company trainingen voor wie zelf willen optreden als bijstander

Wanneer doe je wel iets als omstander bij grensoverschrijdend gedrag op je werkplek en wanneer niet? We werken vanuit bevindingen uit onderzoek en praktijk: er zijn 8 redenen waarom omstanders niets doen en 4 redenen waarom ze juist wel iets doen.
Jij hebt je eigen redenen die voor jezelf van nature gelden; deze trainingen bieden daar inzicht in, en reiken ook praktische opties aan voor verruiming van je inzet als bijstander. Voor de een is dat op het moment dat ongewenst gedrag zich voordoet, voor de ander juist liever achteraf.

Keuze 1:
* volgen met een aantal geïnteresseerde collega’s uit je organisatie bijvoorbeeld een ambassadeursgroep voor het thema inclusie;
óf
* een teamtraining van een bestaand team, waarna jullie het meteen samen kunnen toepassen in de praktijk.

Keuze 2:
* een programma met afwisseling tussen presentatie, dialoog, oefeningen en video – een goede praktische benadering zonder de soms minder geliefde rollenspelen;
en/óf
* oefenen met een of twee acteurs – wie het een paar keer heeft uitgeprobeerd in veilige setting, merkt dat het gemakkelijker wordt om het ook in het echt te doen;
óf
* een heel andere aanvliegroute, werken vanuit Lego Serious Play; een beproefde inclusieve methode die voorkómt dat sommigen het hoogste woord hebben en houden. Iedereen kan zijn bijdrage leveren, het geeft veel energie aan de deelnemers en leidt tot verrassende inzichten!

Trainer en boek

De trainingen worden (in principe) gegeven door Grethe van Geffen, auteur van het boek Voorbij het Toekijken – van omstander naar bijstander bij grensoverschrijdend gedrag. Bij de workshop kun je het boek met korting aanschaffen. Mail info@seba.nl voor meer informatie.

Zowel in het boek als in de training vormt diversiteit een belangrijke basis om naar gedrag te kijken. Diversiteit in zichzelf is niet goed of fout als het gaat om (vermeend) grensoverschrijdend gedrag, maar het is zeker van invloed dus goed om rekening te houden met de mechanismen die diversiteit in organisaties meebrengt.

Voorbereiding
Ter voorbereiding kun je eventueel:
• Deze korte video met 2 casussen bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=_D1TrAov28U
• Dit artikel lezen: https://www.managementsite.nl/als-de-groep-over-de-grens-gaat

Seba cultuurmanagement bv
Nova Zemblastraat 89
1013RJ Amsterdam

info@seba.nl